پرسش و پاسخ  /  احکام  /  اصطلاحات فقهی

اضطرار

تعداد بازدید : 833     تاریخ درج : 1394/11/20     منبع : فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام؛ ج‌1، ص: 542

سوال

اضطرار به چه معناست؟

جواب

اضطرار: ناگزير و ناچار شدن از انجام يا ترك كارى.

حكم: اضطرار از عناوين ثانوى است كه با پيدايش آن، تكليف مربوط، از عهدۀ مكلّف برداشته مى‌شود؛ بدين معنا كه مكلّف را از موضوع حكم شرعى خارج مى‌كند كه نتيجۀ آن، جواز ارتكاب حرام يا ترك واجب در حال اضطرار است مانند خوردن مردار يا ترك نماز كه در شرايط عادى، حرام و در حال اضطرار، حلال است. از اين عنوان به قاعدۀ اضطرار نيز تعبير مى‌شود.