پرسش و پاسخ  /  احکام  /  حدود و مجازات اسلامی  /  زنا

طرق اثبات زنا

سوال اگر زنی مورد تجاوز قرار گیرد و شاهد موجود نیست در این صورت علم پزشکی ثابت می کند که او مورد تجاوز قرار گرفته است.

جواب

در این زمینه بحثهای مفصلی در فقه مطرح است که ما در ذیل به پاره ای از آنها اشاره می کنیم

1-راه اثبات زنا از طریق شهادت چهار مرد عادل است که به نحو یکسان شهادت دهند که ما دیدیم [i] که همانند دخول میل در مکحله این امر حاصل شده است پس شهادت غیر مسلمان کافی نیست و البته با اقرار خود زانی آنهم چهار مرتبه به شرط آنکه این اقرار بدون جبر و اکراه باشد، زنا قابل اثبات است.

2-در آیه 13 سوره نور در قضیه افک به این نحو بر دروغگویی اصحاب افک استدلال شده است که آنها چهارشاهد نیاوردند و معلوم است که شاهد نیاوردن دلیل بر برائت ظاهری می شود نه برائت واقعی [ii] یعنی ممکن است شخصی دیده باشد که دو نفر مشغول زنا هستند اما  به جهاتی چون یک نفر است نباید شهادت دهد و لذا حتی اگر سه نفر هم شهادت دهند حد قذف و تهمت بر آنها جاری می شود و شلاق می خورند.

اسلام دینی است که مجازات سختی برای زنا کار قرار داده است اما راههای اثبات او را هم مشکل گرفته است که هر کس هوس نکند دیگری را متهم کند یا این مساله زنا خیلی علنی نگردد.

3-در مواردی که شوهر دیده زنش مرتکب زنا شده و شاهدی ندارد، تنها راه آن، لعانست و لعان به این نحو است که شوهر چهار بار سوگند می خورد و خدا را گواه می گیرد که آنچه می گوید راست است و دروغ نمی گوید و در مرتبه پنجم خودش را لعنت می کند و می گوید لعنت خدا بر من اگر دروغ بگویم  در اینجا اگر زن اقرار کرد که مجازات می شود و اگر هم سکوت کرد و از خودش دفاع نکرد باز هم مثل اقرار است ولی یک راه دیگر جلوی زن می گذارند و می گویند تو هم بیا و مثل او قسم بخور که شوهرت دروغ می گوید و در دفعه پنجم بگو غضب خدا بر من اگر شوهرم راست می گوید، در اینجا اسلام حکم به جدایی مطلق می کند و همین عمل را در حکم طلاق می داند.

در صدر اسلام چنین مسأله ای اتفاق افتاد و پیامبر(ص) بین هلال بن امیه که مدعی بود زنش زنا کرده و لعان کرده بود و زنش که حرف شوهرش را قبول نکرد حکم به جدایی فرمود. [iii]

4-اگر در بحث فقهی، ما برای علم قاضی حجیت قائل باشیم و این عقیده را بپذیریم که اگر قاضی علم پیدا کند فلان زن زنا داده است، می تواند و باید حدود را جاری نماید، اقامه چهار شاهد و ... لازم نیست. [iv]

5-از طریق علم پزشکی و معاینه DNA نهایتا اثبات می گردد که این نطفه از آن فلانی است اما از کجا و چگونه اثبات می گردد که این نطقه از طریق زنا در رحم زن قرار گرفته است، آیا این احتمال وجود ندارد که این زن در جایی نشسته یا حاضر شده باشد که منی در آنجا بوده و بدو منتقل شده است؟ اگر زن مدعی شود که با فلان مرد بازی کرده است و دخول صورت نگرفته آیا بغیر از اقرار و چهار شاهد راه دیگری برای اثبات زنا وجود دارد؟!

[i] - حتی شهادت کسی که یقین دارد اما ندیده است، مورد قبول واقع نمی شود و دارای اشکال است، (ر-ک: تحریر الوسیله ج 2 ص 436 – 439)

[ii] - برای مطالعه بیشتر رجوع شود به ترجمه المیزان ج 15 ذیل ایه 13سوره نور

[iii] - رجوع شود به کتاب آشنایی با قرآن ج 4 شهید مطهری ص 23

[iv] - در این زمینه اقوال متعددی وجود دارد برای آشنایی بیشتر رجوع شود به مقاله حجیت علم قاضی از آیت الله مومن در مجله فقه اهل بیت شماره 30

کلمات کلیدی
زن  |  اثبات  |  شهادت  |  فقه  |  اقرار  |  طرق اثبات زنا  |  اثبات زنا از طریق شهادت  |