پرسش و پاسخ  /  احکام  /  احکام روزه  /  اهمیت و فلسفه روزه

فلسفه روزه گرفتن

سوال چرا مسلمانان روزه می گیرند؟

جواب

1)- روزه اختصاص به دین مبین اسلام نداشته بلکه برای همه ادیان الهی این عبادت تشریع شده است، البته اختلافاتی در نحوه انجام آن بین ادیان وجود دارد ولی اصل حکم برای همه انسان ها ثابت است، قرآن کریم می فرماید:

"یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ" [i]

«ای افرادی که ایمان آورده‏اید! روزه بر شما نوشته شده، همان‏گونه که بر کسانی که قبل از شما بودند نوشته شد؛ تا پرهیزکار شوید.»

لذا فقط مسلمانان روزه نمی گیرند. باز قرآن کریم از قول حضرت مریم (ع) نقل می کند که:

"فَکُلی وَ اشْرَبی وَ قَرّی عَیْنًا فَإِمّا تَرَیِنَّ مِنَ الْبَشَرِ أَحَدًا فَقُولی إِنّی نَذَرْتُ لِلرَّحْمنِ صَوْمًا فَلَنْ أُکَلِّمَ الْیَوْمَ إِنْسِیًّا" [ii]

) از این غذای لذیذ) بخور؛ و (از آن آب گوارا) بنوش؛ و چشمت را (به این مولود جدید) روشن دار! و هرگاه کسی از انسان ها را دیدی، (با اشاره) بگو: من برای خداوند رحمان روزه‏ای نذر کرده‏ام؛ بنابراین امروز با هیچ انسانی هیچ سخن نمی‏گویم! (و بدان که این نوزاد، خودش از تو دفاع خواهد کرد !(«

2 )- آنچه از نظر عقل در آن شک و تردید نیست این است که خداوند متعال آگاه به مصالح و مفاسد همه چیز است و عقل حکم می کند که خداوند می داند چه چیزهایی به نفع انسان و چه چیزهایی به ضرر انسان است. لذا به آنچه که برای انسان نفع دارد امر کرده و از آنچه ضرر دارد نهی نموده است. بنابر این به حکم عقل می فهمیم که روزه قطعاً برای انسان منفعت دارد.

3 )- گر چه دسترسی به علل و فلسفه همه احکام برای بشر ممکن نیست ولی بعضی از علل احکام در آیات و روایات به آن تصریح شده که از جمله علت حرمت شراب را می توان نام برد.

و پاره ای از احکام اگر چه به علت واقعی آن اشاره نشده ولی در روایات، مواردی به عنوان حکمت وجوب حکم (از جمله وجود روزه) بیان گردیده که به مواردی اشاره می شود:

الف: روزه برای تثبیت اخلاص است.

ب: تشنگی و گرسنی انسان در حال روزه سبب می شود که به یاد فقرا و بیچارگان باشد.

ج: تشنگی و گرسنی انسان در حال روزه سبب می شود که به یاد تشنگی و گرسنگی قیامت باشد.

د: روزه عامل تقویت اراده است.

ه: روزه سبب تسلط انسان بر شهوت و هوای نفس است.

و: روزه سبب می شود که در ساعاتی از روز، فقیر و ثروتمند یکسان شوند (هر دو گرسنه) و ثروتمند کمی رنج و تعب فقرا را درک کند.

ی: روزه سبب سلامت جسم است.

م: معده انسان خانه تمام دردهاست و روزه بالاترین داروهاست

ن: جدا از سفارشات معصومین (ع) علم جدید و نظریه پزشکان امروزه بر این نکته تأکید دارد که روزه برای سلامتی و شادابی جسم و روح انسان بسیار مفید است.

[i] سوره بقره، آیه 183 .

[ii] سوره مریم، آیه 26 .

کلمات کلیدی
انسان  |  قرآن کریم  |  احکام  |  روزه  |  ادیان  |  فلسفه روزه  |  خداوند رحمان روزه‏ای نذر  |
لینک کوتاه :

سلام...لطفا دلیل رو یه جوری بگویید که اگه به یک نوجوان امروزی گفتی تو جواب بگه سوز ماس و دمت گرم

نویسنده : قشقایی تاریخ : 1400/01/29

ممنون از مقاله زیبا و مفید فایده تون

خیلی ممنون

نویسنده : paria تاریخ : 1392/04/23

خیلی ممنون.

نویسنده : احمدرشاد تاریخ : 1392/04/19

تشکری خاص می کنم از سایت حوزه برای فراهم نمودن همچو مقالات.