پرسش و پاسخ  /  احکام  /  حدود و مجازات اسلامی  /  دزدی

دزدیدن مالی و صدقه دادن آن

سوال اگر کسی مالی از کسی دیگر بدزدد و به دیگری ببخشد حکمش چیست وآیا پاداش بخشیدن او، گناه دزدیدن را برطرف می کند؟

جواب

1)- آیه ی 160 سوره الانعام می فرماید که: اگر یک حسنه انجام دهید خداوند ده حسنه حساب خواهد کرد. و اگر به سوی خداوند یک گام بردارید ده گام پیش رفته اید. چرا که آدمی رو به خوبی ها خلق شده است؛ و با انجام خوبی ها پیش خواهد رفت. اما انجام امور ناپسند یک عقب گرد است و پس روی محسوب می شود. و تنها یک گام برداشته است. و این از الطاف خداوند به بندگان اوست که با انجام یک عمل نیک او را بسیار پیش می برد ولی با انجام سیئه و عمل خلاف تنها به اندازه خلافش پس خواهد افتاد.

2)- دزدی سیئه است و بخشش مال دیگران سیئه دیگری است. و هرگز از سیئه حسنه تولید نخواهد شد و "إِنَّما یَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ" [1] یعنی " خدا، تنها از پرهیزگاران می‏پذیرد. اگر کسی دزدی کند یک گناه مرتکب شده است. و اگر مال دزدی را صدقه دهد، گناه دیگری را مرتکب گشته است. چرا که تصرف در مال غیره کرده یعنی مال حرام را به دیگران رسانده است.

3)- شهید مطهری در کتاب داستان راستان جلد اول داستانی تحت عنوان شهرت عوام نقل می کند که خلاصه آن به شرح ذیل است:

در عصر امام صادق (ع) مردی به تقدس و تقوا شهرت یافته بود، اطوار عوام فریبانه او امام(ع) را متوجه کرد و روزی به تعقیب ایشان پرداخت تا اعمال او را از نزدیک ببیند امام (ع) ملاحظه فرمود که این مرد 2 قرص نان و 2 عدد انار دزدید و سپس آنها را صدقه داد امام (ع) خود را به او نشان داده و توضیح خواست. آن مرد گفت: من 4 گناه و 40 ثواب کرده ام و به همین آیه 160 سوره انعام تمسک جست و چون 4 از 40 کم کنیم برای من 36 ثواب خالص می ماند امام (ع) فرمود: إِنَّما یَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ شما چهار معصیت مرتکب شده ای که دزدی کرده ای و 4 گناه دیگر که بدون اذن صاحب اموال آنها را صدقه داده ای و این مجموعاً 8 گناه می شود بدون هیچ حسنه ای. و بعد از این گفتار امام او را رها کرد و رفت و چشمان آن مرد خیره مانده بود. [2]

[1] سوره مائده، آیه 27.

[2] وسائل الشیعه، ج9،ص 467.

کلمات کلیدی
مال  |  صدقه  |  حسنه  |  دزدی  |  یتقبل الله من المتقین  |  دزدیدن مالی  |
لینک کوتاه :
نویسنده : امامی تاریخ : 1402/08/01

اگرچیزی را دزیده باشیم که حق خودمان بوده باشدوبه کسی بدهیم وپشیمان شویم وازاو بخواهیم ان را به ما پس بدهد واو ندهد حکمش چیست

با سلام من چند سال پیش عادت به دزدی داشتم و از مغازه ها کالایی میدزدیدم حالا کاملا از کار خودم پشیمونم و میخوام جبران کنم بعضی صاحب مغازه ها دیگه اونجا نیستن چه جوری براشون جبران کنم چون نمیتونم پیداشون کنم؟ و اونایی هم که هستن خجالت میکشم بشون بگم میخوام بدون اینکه بفهمن جبران کنم؟ ترا خدا کمکم کنین

نویسنده : من تاریخ : 1402/06/15

توی یه پاکت بذارین و نامه ای رو تایپ کنین. بعد یه جایی بذارین که مطمئن باشین خودش برمیداره. تو نامه ازش حلالیت بخواین انشاالله که ببخشه. برا بقیه ش که صاحباشو نمیشناسین با دفتر مرجع تقلید تماس بگیرین و راهکار بخواین. شماره شو میشه از ۱۱۸ گرفت.

نویسنده : یوسف تاریخ : 1401/01/31

در گذشته چند مورد مال غیر رو برداشتم و بردم که مثلا استفاده کنم ولی اصلا به کارم هم نیومد.ولی واقعا پشیمان شدم و از خودم خجالت میکشم که چرا اینکارو کردم حتی نیاز هم بهش نداشتم ولی مالک مال رو نمیشناسم نمیدانم چکار کنم آیا میتونم از طرف صاحب مال آنرا صدقه بدم

سلام من چند روز پیش به وسایل معلمم دست زده بودن در این ماه زیبا رمضان آن نفر بخشید می‌شود لطفا زود جواب بدید

سلام من از خونه داییم ۵۰۰تومن پول دزدیدم و الان داییم و زنداییم میدونن میگن پول رو پس بده اگه ندی از بابات میگیرم و به خانوادت میگم چیکار کردی من واقعا میترسم خیلی میترسم این اولین دزدی من بود من وسوسه شدم شیطون گولم زد من میترسم

سلام من یک قطعه از مدرسه برداشتم نمیدونم چطور برگردونم نمیخام کسی بفهمه واقعا پشیمون شدم لطفا جواب بدید احتمال میدم هم که فهمیده باشن پلی چون نمیخان به روم بیارن غیر مستقیم میگن الان نمیدونم چیکار کنم از یه طرف هم اون وسیله رو میخام نیازمه نیازش دارم اما اینطور هم پشیمونم لطفا یه راهی بهم نشون بدید ممنونم

سلام ببخشید من سالها پیش از افرادی دزدی میکردم و حالا توبه کرده ام اون فرد در دسترسم هست ولی خجالت میکشم که پول را به او برگردانم من باید چه کنم آیا میشود پول را بدون اینکه او بفهمد برای او و خانواده اش خرج کرد یا اینکه پول را صدقه داد ؟ اندازه دقیق مبلغ را نمیدانم

پاسخ مدیر :

کاربر گرامی شما می توانید مسئله مورد نظر خود را از دفاتر مراجع تقلید استفتاء نمایید:

https://makarem.ir/index.aspx?typeinfo=3000

همچنین

http://www.leader.ir/fa/istifta

ببخشید من وقتی ۷ سالم بود یک پولی رو که خیلی خیلی خیلی کم بود رو دزدیدم و اون موقع اصلا هیچ چیز رو نمیدونستم چون سنم خیلی کم بود و فقط همون یه بار اون کار رو کردم الان من باید چیکار کنم که جبران بشه؟

نویسنده : مهدی تاریخ : 1399/07/27

سلام.من از فامیل یعنی فامیل نزدیک خانواده یکم پول برداشته ام حدود 60 هزار تومان بعد من فراموشش کردم و بعد یاد می آمد و نمی توانستم فراموشش کنم حالا من باید صدقه بدهم ؟؟؟ من می خواستم صدقه بدهم .

نویسنده : گنهکار تاریخ : 1399/07/27

سلام گردنبندفردی را از هوشیاری کامل دزدیده ام آیا برای بخشش چگونه کفاره اش را بدهم

نویسنده : نادم تاریخ : 1399/05/19

با سلام بنده یک انگشتر را که توسط صاحبش گم شده بوده پیدا کرده وبدون رد به او به خاطر احتیاج مالی فروختم،صاحبش از نزدیکان بنده هستند واوتااین روز فکرمیکند انگشترش پیدا نشده حالا از کرده ی خویش پشیمانم ومیخواهم پول دو گرم طلا را به بر گردانم وازاین عذاب وجدان راحت شوم ولی نمیدانم پول طلای آن روزی که انگشترش رافروختم بدهم یا به نرخ پول طلای امروز؟راهنمایی ام کنید متشکرم

سلام اگر در کودکی و زمان مدرسه پفک و وسایل مدرسه کسی را برداشته باشیم و الان دسترسی به اون طرف نداشته باشیم باید چیکار کنیم

سلام اگر کسی ازوسایل خوراکی خونه روبرداردوبه فرزندانش بدهدوشوهرش نداندحرام یا گناه است؟شما رو بخداجوابموبدید

پاسخ مدیر :

سلام.

كاربر گرامی شما می توانید مسئله مورد نظر خود را از دفاتر مراجع تقلید استفتاء نمایید:

https://makarem.ir/index.aspx?typeinfo=3000

همچنین

http://www.leader.ir/fa/istifta

من در زمان کودکی از کیف دوستام پول برمیداشتم ولی الان پیدا کردن اونا برام خیلی سخته‌ یا غیر ممکن چیکار باید بکنم؟

اگر انسان از کسی هدیه ی خوراکی بگیرد و بفهمد که از راه دزدی به دست آمده حکم آن چیست

نویسنده : مهیار تاریخ : 1397/09/29

سلام من از خونه عموم 700هزار پول برداشتم و خوردمشون و حالا خیلی پشیمونم عذاب وجدان دارم و میترسم برم بگم من پولتون برداشتم و بهتون میدم و نمیتونم اینکارو بکنم چیکار کنم که الله گناهمو ببخشه چیکار کنم بجز اینکه برم پولشنو بدم چیکار کنم؟؟؟

پاسخ مدیر :

سلام.

كاربر گرامی شما می توانید مسئله مورد نظر خود را از دفاتر مراجع تقلید استفتاء نمایید:

https://makarem.ir/index.aspx?typeinfo=3000

همچنین

http://www.leader.ir/fa/istifta

منم همین کار بدترش کردم الانم خیلی پشیمونم طلای زنمو دزدیم دادم به یه پسره الان نمیدنم چیکار کنم پول ندارم پس بدم اگه ام بگم ابروم میره واونا از من بدشون میاد یه راه حلی بهم نشون بدین