اثبات وجود خداوند به زبانی ساده

سوال آیا می شود خداوند را به زبانی ساده اثبات کرد؟

جواب

برای اثبات وجود خداوند براهین متعددی اقامه شده است که بعضی برای همه قابل فهمند و بعضی نیاز به تاملات دقیق فلسفی دارند یکی از براهین همه فهم و در عین حال متقن و قوی برای اثبات خداوند، برهان نظم است. این برهان از دو مقدمه تشکیل می شود:

1- در هر گوشه ای از جهان، آثار نظم و حساب و قانون و هدفمندی به چشم می خورد.

2- هر دستگاهی چنین باشد، سازنده ای عالم و عاقل دارد.

هر یک از این دو مقدمه را با ذکر دلایل و شواهد ثابت می کنیم:

مقدمه اول:

هر بیننده ای با اندک تاملی در دنیای اطراف خود پی به وجود نظم عظیم در عالم هستی می برد. کشف و اکتشافات در علوم نیز به این امر کمک می کنند. برای مثال به چند نمونه اشاره می کنیم:

1-   کره زمینی که در آن زندگی می کنیم با تمام عظمتی که دارد در مقابل مرکز منظومه شمسی یعنی قرص خورشید، به اندازه ای کوچک است که اگر یک میلیون و دویست هزار کره زمین را روی هم بگذارند، تازه به اندازه قرص آفتاب می شود. از سوی دیگر منظومه شمسی ما، جزئی از یک کهکشان عظیم بنام راه شیری است. جالب است بدانیم در کهکشان ما بیش از یکصد میلیارد 000/000/000/100 ستاره وجود دارد که خورشید تنها یکی از ستاره های متوسط آن محسوب می شود. از سوی دیگر در این جهان بزرگ، آنقدر کهکشان وجود دارد که از حساب و شماره بیرون است و هر قدر تلسکوپهای نجومی عظیمتر و مجهزتر می شوند، کهکشانهای تازه ای کشف می شود. بر اساس نظریه نیوتون مبنی بر جاذبه عمومی، قانون جاذبه عمومی به ضمیمه قوه گریز از مرکز به تمام سیارات حکمفرماست و در هر یک از سیارات، این دو قوه به طور متعادل وجود دارد و... و همین نیوتون معروف است که می گوید: «درباره آفریدگار جهان و خداوند هرگز شک نکنید زیرا معقول نیست ضرورت و علت و معلول فاقد شعور، به تنهایی رهبر وجود باشد....بلکه همه این امور حتما باید از مبدأی سرچشمه گرفته باشد که دارای علم و حکمت و اراده است.» [1]

 2-   به گفته دانشمندان اگر قشر خارجی کره زمین ده پا ضخیم تر از آنچه هست می بود، اکسیژن یعنی ماده اصلی حیات وجود پیدا نمی کرد یا اگر عمق دریاها چند پا بیشتر از عمق فعلی بود، کلیه اکسیژن و کربن زمین جذب می شد. اگر هوای محیط زمین، اندکی از آنچه هست رقیق تر می بود اجرام سماوی و شهابها دائما به سطح زمین می رسیدند و هر گوشه آنرا مورد اصابت قرار می دادند.

    کوچکترین ذره عالم، یعنی اتم، خود ساختمانی بسیار شگفت آور دارد که شرح این شگفتیها مجال جداگانه ای می طلبد.

بخاطر وجود این همه آیه و نشانه در عالم هستی است که خداوند در قرآن مجید می فرماید:( ان فی خلق السموات و الارض و اختلاف اللیل و النهار لآیات لاولی الالباب، مسلما در آفرینش آسمانها و زمین و آمد و رفت شب و روز نشانه های روشنی برای صاحبان خرد و عقل است). [2]

مقدمه دوم:

تردیدی نیست که هر انسان فهیمی با مشاهده نظم و دقت پی به وجود ناظم می برد و هرگز آنرا ناشی از تصادف نمی داند. برای روشن تر شدن مطلب از راه حساب احتمالات مسأله را تبیین می کنیم.

کتاب صد برگی را در نظر بگیرید که اوراقش به هم ریخته است. این کتاب را به نابینایی می دهیم تا اوراق آنرا به صورت تصادفی مرتب کند، روشن است که اولین برگی که به عنوان برگ شماره 1 بر می دارد، احتمال 1 بودن آن یک درصد است. آنگاه برگ دوم را بر می دارد، احتمال اینکه این برگه شماره 2 باشد، یک در 99 است و لذا احتمال اینکه ایندو برگ به ترتیب 1 و2 باشند، حدود یک در ده هزار است.  سپس برگ سوم را بر می دارد، احتمال شماره 3 بودن آن یک در 98 است و لذا احتمال اینکه به ترتیب برگ های 1 تا 3 را برداشته باشد، حدود یک در یک میلیون است. و همینطور تا پایان کار در پایان احتمال اینکه کل کتاب به ترتیب چیده شده باشد یک در یک با 200 صفر روبروی آن است!

حال شعری زیبا با مضامین بسیار عالی و تشبیهات بسیار لطیف را در نظر بگیرید، آیا هیچ کس به خود اجازه می دهد که بگوید احتمال دارد طفل خردسالی با مدادش صفحه ای را خط خطی کرده باشد و این شعر را پدید آورده باشد؟!

وقتی در مورد یک کتاب یا یک شعر نمی توان حضور ناظم را نادیده گرفت آیا امکان دارد جهان هستی با این همه نظم و دقتی که دارد تصادفا و از روی اتفاق پدید آمده باشد و هیچ ناظم و مدبری نداشته باشد؟!

بنابر این برهان نظم با زبان ساده و گویای خود برهانی متقن و محکم برای اثبات خداوند است.

[1] دائرة المعارف فرید وجدی، ج 1، ص 496.

[2] سوره آل عمران.آیه 190. ترجمه تفسیر نمونه.

کلمات کلیدی
خداوند  |  برهان نظم  |  برهان  |  کره زمین  |  کهکشان  |  اثبات وجود خداوند به زبانی  |  اثبات وجود خداوند براهین  |
لینک کوتاه :

در منطق گفته شده عرضی علت دارد و ذاتی علت ندارد. مثلا گرم بودن آب یا سرد بودن آب علت دارد، اما رطوبت آب ذاتی آب است و علت ندارد. همین طور شیرینی آب علت دارد اما شیرینی قند ذاتی قند است و علت ندارد برای سایر موجودات که نبوده اند و بعدا به وجود آمده اند یعنی وجود برای آنها عرضی است و به تعبیری پدیده هستند باید علتی باشد که آنها را به وجود آورده است اما خداوند همان وجود است و وجود ذاتی خداوند است و وجود به وجود نمی آید. خداوند وجود سرمدی یعنی ازلی و ابدی است. خداوند پدیده ای مثل سایر پدیده ها نیست که به وجود آمده باشد. چرا که معنا ندارد وجود به وجود بیاید. وجود به وجود نمی آید، وجود هست. اگه وجود خدا رو به عنوان موجودی که خود بوده است و باعلم، توانایی و حکمت خود، موجودات را خلق کرده، نپذیرید، باید بپذرید در آغاز عدم بوده است و معنا نداردکه در آغاز عدم، یعنی نیستی، باشد. بودن عدم و تحقق نیستی، نامعقول است پس در آغاز وجود بوده و عدم نبوده و همان وجود ازلی سایر موجودات محدود را با علم و قدرت و حکمتش آفریده است.

نویسنده : دکتر تاریخ : 1400/04/21

خیلی مسخرس ، از کسی بپرسی خدا چجور به وجود اومده ؛ میتونه بگه ک «از قبل وجود داشته» «عقل ما درک نمیکنه» و یکم گیر ک بدی بمونه توش میگه تو کافری و عقلت نمیرسه. ولی هیچوقت نمیشه گفت تمام این چیزای ک تو این مقاله نوشته شده « از قبل وجود داشته » « عقل ما درک نمیکنه» ؟

نویسنده : مهدی تاریخ : 1400/02/16

در جواب پیمان آیا اون نظمی که شما میگین شاید بعد از چندین بار اتفاق افتاده . آیا اون نظم چیز تعریف شده ای بوده از طرف کسی که وقتی به اون نظم رسید دیگه تغییر متوقف شد! و هیچ تغییر دیگری صورت نگرفت !

نویسنده : مهدیس تاریخ : 1399/12/10

دلایل منطقی نیست با هزاران دلیل میشه اینارو رد کرد

نویسنده : محمد تاریخ : 1399/04/02

ما انسان ها چون فکرمان محدود و کوچک هست فکر میکنیم حتما یا خدا این نظم را پدید آورده یا تصادفی اینطور شده. انسان ها می خواهند جواب سوال هایشان را برای خودشان روشن کنند و به همین خاطر همین نمی توانند دلیل ایجاد دنیا را پیدا کنند به خدا و... ربط میدهند. البته شایدم هم درست باشد! شاید هم نباشد

نویسنده : پیمان تاریخ : 1399/02/05

برای تمام نوشته هایتان یک جواب است چرا به این فکر نکردید که شاید هزاران بار لینک رخ داده باشه تا بالاخره به یک نظم نسبی رسیده باشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

نویسنده : محسن تاریخ : 1399/10/21

اگر این طور باشه الان در حال حاظر باید بی نهایت اتقاق هایی بی علت و بی نظم رخ میده و اگر اینطوز باشه اساسا بی نهایت چیز های بی نظم در جهان پیدا میشه ... که اصلا اینطور نیست

نویسنده : مصطفی تاریخ : 1399/02/07

حرف شما ممکنه اما تناقضی با وجود خدا نداره خداست که تمام این هزاران هزار لینک رو قرار داده تا تصادفی باهم به نظم نسبی رسید باشن. اتفاقا این نظر غلط نیست چون خدا کار رو با اسباب و واسطه انجام میده. قانون علم اینه که تصادفی رسیده باشن؟ خب باشه تناقضی نیست، بساط تمام این تصادفات رو خدا چیده تا در آخر اون چیزی که باید پدید بیاد. بنابراین با داروین و... هم مشکلی نداریم گرفتی منظورمو؟

بسیار متشکرم از عرایضتون ، دنبال جواب اینکه پروردگار آفریدگارمون هست بودم و جواب رو پیدا کردم.لعنت بر شیطان، انسان به دلیل ذهن اش که در برابر بزرگی پروردگار بزرگ که بزرگترینِ بزرگترین هاست،نباید بیش از حد و با دید منفی به وجود خداوند فکر کنه . حتی من شنیدم که نباید زیاد به این مسئله فکر کنی احتمال دیوانه شدن و کافر شدن هست! البته کافر با کسی که دینی انتخاب نکرده فرق می‌کنه چرا که همه ی ما یکتاپرست و انسان هستیم و پروردگار بزرگ به ما قدرت انتخاب داده است . خلاصه وقتی دلایل به این اندازه قابل فهم (البته آفرینش بسیار گسترده است و ما ذهنمون در برابر بزرگی پروردگار بسیااارر کوچکه) تا وقتی این دلایل قابل فهم و زیبا وجود داره نباید شک به خودمون راه بدیم . حتی به نظرم همچین آدم هایی هیچ آرامشی در زندگی نخواهند داشت ، حس پوچی نابودشون می‌کنه .. یکی از فیلسوفان بزرگ تاریخ که متاسفانه دچار چنین اشتباهی شد و حس پوچی سرتا پاش رو گرفته بود و خودکشی کرد حتی قبل از خودکشی به این نتیجه رسید که پروردگاری وجود داره ! خدایا به قلب های ما آرامش و پاکی و شرم بده ، آمین یا پروردگار آسمان ها و زمین 🤲🏻🙏🏻.

نویسنده : مرد تاریخ : 1398/01/09

سلام خدمت شما و تشکر فراوان بابت جمع اوری و ارایه بینظیرتون و همچنین تشکر از استدلال جالبتون.

نویسنده : moradi تاریخ : 1397/11/10

با این همه نظم و انظباط در جهان هستی به راحتی می توان به وجود خالق یکتا پی برد

نویسنده : هدیه تاریخ : 1397/08/11

اجرکم عند الله

خیلی عالی بود و قابل درک

نویسنده : ارزو تاریخ : 1397/04/19

سلام دلایل منطقی برای اثبات خدا چیه؟؟کسی که نه قرآن رو قبول داره نه خدا وپیامبرش رو!و این نظم زو هم قبول نداره مثلا میگه که اگه نظم و عدالتی بود پس چرا یه بچهمادرزاد فلج هست

نویسنده : بهرام تاریخ : 1397/04/15

تشکر میکنم از این مطالب زیبایتان٬واینکه امروز واقعا جوانان به اینگونه مطالب نیاز مبرم دارند.

عالی بود

نویسنده : رضا تاریخ : 1397/03/10

احسنت

نویسنده : Parastoo تاریخ : 1397/03/02

ممنون ...عالی بود... مختصر وبسیار مفید👍💙

نویسنده : پوریا شهبازی تاریخ : 1397/02/22

فوق العاده، احسنت

اجرکم عندا...

نویسنده : محمد تاریخ : 1397/01/28

آیا بی نظمی های جهان نشانه از عدم وجود خداوند هست.همانگونه که وجود نظم نشانی است از وجود خدا؟جهان سرشار از بی نظمی ها نیز هست.

سلام خیلی از دانشمندان آکسفوردباهمه این دلایل خدا را نفی کردند شما باید برای انها هم جواب داشته باشید

اثبات خدا این نیست این همونطور که گفته شده یه اثبات مطلب ساده س میتونید بیشتر و در مطالب و کتب و سایت های تخصصی تر بگردید

نویسنده : ممد تاریخ : 1397/01/07

تنها دلیلی که هنوز ذهنمو مشغول کرده وجود جن هاست

نویسنده : نرگس تاریخ : 1396/12/29

بسیار بسیار تشکر زیبا بود ممنون ...

نویسنده : حسن تاریخ : 1396/11/05

عالی بود ممنونم

ممنون مفید بود

نویسنده : رضا تاریخ : 1396/10/12

بسیار عالی و زیبا. موفق باشید

نویسنده : فاطمه سادات تاریخ : 1396/08/26

خیلی ممنون از شما

نویسنده : یه فانوسی تاریخ : 1396/08/22

بسیااااار عالی بود به خاطره اینکه با زیبانی ساده بیان شده بود با اجازه ازین مطلب برای یکی از پست هام استفاده کردم چون تنها جایی بود که کلمه های قلمبه سلمبه استفاده نشده بود بازم سپااااااس:)

نویسنده : پرسشگرا تاریخ : 1396/07/25

سلام ، منظور شما از نظم چیست و هدف از این نظم چه می تواند باشد ؟

نظم به معنیه اینکه هرچیزی جای خاص خودش قرارداره........یعنی ماه توشبه وخورشیدتوروز......واگه نظم دراین جهان هستی نباشه کل جهان بهم میخوره برای مثال اگه تاریخ حرکت متروبه تاخیر بیفته کارخیلی از ادم ها بهم میخوره.....ومیتونیم گل رومثال بزنیم که ریشش حتما باید داخل خاک باشه وگلبرگ هاش بیرون واین هم یکی از نشانه های نظم

نویسنده : امید تاریخ : 1396/07/17

ممنون

نویسنده : محسن تاریخ : 1396/06/06

مرسی کاملا توجیه کننده بود

نویسنده : ذذ تاریخ : 1396/04/23

دلیل نمیشه/اگر اینطوری بود باید اروپایی هم بخدا ایمان داشتن با این همه حقایق

نویسنده : مخدومی تاریخ : 1398/10/12

خوب اروپایی ها ایمان به خدا دارن که

نویسنده : بی نام تاریخ : 1396/04/19

متن عجیبی بود با نوشته ای بسیار ابتدایی خدا را بگونه ای اثبات کرده بود که جای شکی در آن باقی نمی ماند.

نویسنده : جواد تاریخ : 1396/04/09

به به عالی بود موفق باشید

نویسنده : حمیدرضا تاریخ : 1396/04/01

خوب بود خیلی عالییییی

نویسنده : خلیل تاریخ : 1396/03/20

تشکرات فراوان مطالب مفیدی رو بیان فرمودین اجرکم عندا...

نویسنده : رامین تاریخ : 1395/06/13

ممنونم عالی بود

نویسنده : رضا تاریخ : 1393/03/19

ممنون.خیلی مفید بود