پرسش و پاسخ  /  قرآن  /  پرسش هایی از سوره های قرآن

محتوای سوره عنکبوت

سوال سوره عنکبوت درباره چه کسانی صحبت می کند؟

جواب

به طور کلی می‏توان گفت بحثهای این سوره در چهار بخش خلاصه می‏شود:

1- بخش آغاز این سوره که پیرامون مساله" امتحان" و" وضع منافقان" است و این دو پیوند ناگسستنی با هم دارند، چرا که شناخت منافقان جز در طوفانهای امتحانات و آزمونها ممکن نیست.مانند (أَ حَسِبَ النَّاسُ أَنْ یُتْرَکُوا أَنْ یَقُولُوا آمَنَّا وَ هُمْ لا یُفْتَنُونَ)" آیا مردم گمان کردند همین اندازه که اظهار ایمان کنند و شهادت به توحید و رسالت پیامبر دهند به حال خود واگذارده خواهند شد و امتحان نمی‏شوند"؟!

2- بخش دیگری که در حقیقت برای دلداری پیامبر ص و مؤمنان اندک                        نخستین از طریق بیان گوشه‏هایی از سرنوشت پیامبران بزرگی همچون نوح و ابراهیم و لوط و شعیب است که در برابر گردنکشانی همچون نمرود و ثروتمندان خودخواه قرار داشتند، ابزار این مبارزه، کیفیت این مبارزه و پایان آن، مشخص شده است تا هم دلداری برای مؤمنان باشد و هم هشداری برای بت‏پرستان سنگدل و ستمگر که در عصر پیامبر ص بودندمانندوَ لَقَدْ أَرْسَلْنا نُوحاً إِلی‏ قَوْمِهِ فَلَبِثَ فِیهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلاَّ خَمْسِینَ عاماً فَأَخَذَهُمُ الطُّوفانُ وَ هُمْ ظالِمُونَ/فَأَنْجَیْناهُ وَ أَصْحابَ السَّفِینَةِ وَ جَعَلْناها آیَةً لِلْعالَمِینَ[1]: ما نوح را به سوی قومش فرستادیم و او در میان آنها هزار سال، الا پنجاه سال، درنگ کرد اما سرانجام طوفان آنها را فرو گرفت در حالی که ظالم بودند. ما او و اصحاب کشتی را رهایی بخشیدیم و آن را آیتی برای جهانیان قرار دادیم.

.

3- بخش دیگری از این سوره که مخصوصا در اواخر سوره قرار گرفته از توحید، و نشانه‏های خدا در عالم آفرینش، و مبارزه با شرک، سخن می‏گوید، و و جدان و فطرت انسانها را در اینجا به داوری می‏طلبد.

4- قسمت دیگری از این سوره مباحث متنوعی پیرامون ضعف و ناتوانی معبودهای ساختگی، و عابدان" عنکبوت صفت" آنها است مثلا  (مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِیاءَ کَمَثَلِ الْعَنْکَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَیْتاً وَ إِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ لَوْ کانُوا یَعْلَمُونَ) " کسانی که غیر از خدا را ولی و معبود خود برگزیدند، همچون عنکبوتند که خانه‏ای برای خود برگزیده، و سست‏ترین خانه‏ها، خانه عنکبوت است، اگر می‏دانستند"[2]!. و همچنین عظمت قرآن و دلائل حقانیت پیامبر اسلام و لجاجت مخالفان و نیز یک سلسله مسائل تربیتی همچون نماز، نیکی به پدر و مادر، اعمال صالح و طرز بحث و برخورد منطقی با مخالفان دور می‏زند.[3]

[1] عنکبوت-14و15

[2] عنکبوت-41

[3] تفسیر نمونه، ج‏16، ص: 199

وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا نُوحاً إِلی‏ قَوْمِهِ فَلَبِثَ فِیهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلاَّ خَمْسِینَ عاماً فَأَخَذَهُمُ الطُّوفانُ وَ هُمْ ظالِمُونَ (14) فَأَنْجَیْناهُ وَ أَصْحابَ السَّفِینَةِ وَ جَعَلْناها آیَةً لِلْعالَمِینَ (15)

14- ما نوح را به سوی قومش فرستادیم و او در میان آنها هزار سال، الا پنجاه سال، درنگ کرد اما سرانجام طوفان آنها را فرو گرفت در حالی که ظالم بودند.

15- ما او و اصحاب کشتی را رهایی بخشیدیم و آن را آیتی برای جهانیان قرار دادیم.

کلمات کلیدی
توحید  |  نوح  |  طوفان  |  عنکبوت  |  محتوای سوره عنکبوت  |  فأنجیناه و أصحاب السفینة  |  أصحاب السفینة و جعلناها  |