پرسش و پاسخ  /  مشاوره  /  مشاوره ازدواج  /  همسریابی

ازدواج و ارتباط آن با قضا و قدر

سوال آیا اینکه میگن امر ازدواج قسمت است، صحیحه؟ اینکه میگن اکه قسمتت به یکی باشه دهان بسته می شود و انسان راضی به آن امر می شود صحیح است؟ اصلا بحث ازدواج تا چه حد به قضا و قدر ارتباط دارد؟ آیا اصلا ارتباط دارد؟ با تشکر

جواب

تمام پدیده ها تحت سیطره قضا و قدر الهی هستند و ازدواج نیز یکی از آنهاست، برای اینکه پاسخ شما روشن شود ابتدا باید معنای قضا و قدر الهی را بیان کنیم قضا یعنی حتمیت حادثه ای که البته این حتمیت از ناحیه علل و اسباب اوست و قدر یعنی کسب حدود و مشخصات و خصوصیات که آن هم از ناحیه علل و اسباب آن حادثه می باشد و قضا و قدر الهی در واقع عبارت است از انبعاث و سرچشمه گرفتن همه علل و اسباب از اراده و مشیت و علم حق که علت العلل است یعنی هر عاملی که در جهان خودنمایی می کند، تجلی علم و اراده حق و مظهر خواست خداوند و آلت اجرای قضا و قدر اوست.

 البته این امکان وجود دارد که قضا و قدر حتمی نباشد یعنی عاملی که خود از مظاهر قضا و قدر الهی و حلقه ای از حلقات علیت است، عامل تغییر و تبدیل سرنوشتی شود و باز قضا و قدر الهی آنرا اقتضاء کرده باشد. مثلا کسی به بیماری خاصی مبتلا است و سرنوشت او همان است (و البته این هم از علت خاصی ناشی می شود) دوا بخورد که این دوا خوردن علت دیگری است و سرنوشت دیگری را به همراه دارد و موجب از بین رفتن بیماری می شود یعنی سرنوشت قبلی بیمار را تغییر می دهد و این به موجب قضا و قدر است و اگر هم دارو را نخورد و رنجور شود و یا دوای زیانبخشی را بخورد و بمیرد، باز به اقتضای قضا و قدر است، و بالاخره هر چه بکند نوعی سرنوشت و قضا و قدر است و نمی تواند از حوزه قضا و قدر بیرون باشد و سرش اینست که قضا و قدر عاملی در عرض سایر عوامل جهان نیست بلکه مبدا و منشاء و سرچشمه همه عاملهای جهان است، هر عاملی که بجنبد و اثری از خود بروز دهد، مظهری از مظاهر قضا و قدر است و تحت قانون عمومی علیت.

 و لذا برای هر حادثه ای، هر اندازه علل و اسباب مختلف و جریانهای مختلف وجود داشته باشد، قضا و قدرهای گوناگونی هم متصور است و آن جریانی که واقع می شود و صورت می گیرد به قضا و قدر الهی است و آن جریانی که متوقف می شود به قضا و قدر الهی است.

علاوه، در بین سلسله حوادثی که در جهان به وقوع می پیوندند، باید حساب جداگانه ای برای اعمال و افعال انسان باز کرد زیرا اعمال و افعال انسان از آن سلسله حوادثی است که سر نوشت آن به هزاران علل بستگی دارد که از آن جمله است اراده و اختیار انسان و لذا آنچه انسان با اراده و اختیار خود بر می گزیند و انجام می دهد، مشمول قضا و قدر الهی است.

با توجه به نکات بالا امر ازدواج قسمت می باشد اما نه به این معنا که مصطلح شده که دهان ها بسته می شود چرا که انسان اختیار دارد و اختیار او در اعمال او موثر است و می تواند خودش سرنوشت خودش را رغم بزند و در این زمینه نباید منتظر موردی شد که به طور غیر طبیعی همه ساکت شوند بلکه ما باید وظیفه خود را انجام دهیم و با در نظر گرفتن ملاکهای صحیح و منطقی و واقع گرایانه در صدد انتخاب همسر برآییم اگر غیر از این بود هیچگاه پیامبر اکرم (ص) اینهمه در خصوص انتخاب همسر توصیه نمی کردند و همه چیز را به قسمت می سپردند مانند: وَ عَنْهُ عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ النَّوْفَلِیِّ عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَامَ النَّبِیُّ ص خَطِیباً فَقَالَ أَیُّهَا النَّاسُ إِیَّاکُمْ وَ خَضْرَاءَ الدِّمَنِ قِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ وَ مَا خَضْرَاءُ الدِّمَنِ قَالَ الْمَرْأَةُ الْحَسْنَاءُ فِی مَنْبِتِ السَّوْءِ [1]امام صادق (ع) می فرماید پیامبر اکرم (ص) بلند شدند و خطبه ایراد کردند و فرمودند ای مردم برحذر باشید از سبزی زباله دانی، گفته شد سبزی زباله دانی چیست یا رسول الله ایشان فرمودند دختری نیکو که در خانواده و محیطی بد رشد نموده است.و یا اینکه به شدت از دختر دادن به شارب خمر نهی فرموده اند مانند: مُحَمَّدُ بْنُ یَحْیَی عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ خَالِدِ بْنِ جَرِیرٍ عَنْ أَبِی الرَّبِیعِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَنْ شَرِبَ الْخَمْرَ بَعْدَ مَا حَرَّمَهَا اللَّهُ عَلَی لِسَانِی فَلَیْسَ بِأَهْلٍ أَنْ یُزَوَّجَ إِذَا خَطَب‏[2] امام صادق (ع) می فرماید پیامبر اکرم (ص) فرمودند کسی که شراب می خورد بعد از اینکه خداوند آن را از طریق زبان من حرام نمود پس اهلیت ندارد که اگر خواستگاری کرد به او دختر دهید.

[1] تهذیب‏الأحکام ج : 7 ص : 404

[2] کافی ج : 5 ص : 348

کلمات کلیدی
اراده  |  قضا و قدر  |  قضا و قدر الهی  |  ناحیه علل و اسباب  |  دوا  |  سیطره قضا و قدر الهی  |  ازدواج و ارتباط  |
لینک کوتاه :

پاسخ روشن بدید تو رو خدا

نویسنده : امیر تاریخ : 1399/02/27

یعنی شما در حال حرکت در یک صفحه مثلا بازی هستید(یعنی قضا و قدر) و انتخاب ها گوناگون برای حرکت مهره بازی تان دارید . حال با اختیاری که دارید از این میلیون میلیون گزینه ها یکی را انتخاب کنید. در هر صورت شما نهایتا یکی از هزاران راه که خداوند قضا و قدر کرده است را انتخاب می کنید . می تونی دختری که روبرو شما نشسته نگاهش کنی تا محبتش به دلت بشینه می تونی نگاه نکنی به دیگری نگاه کنی این دست شماست

نویسنده : طاهره تاریخ : 1399/02/17

منم متوجه نشدم بالاخره ازدواج قسمته یا اراده ی فرد؟؟ توضیحات دوپهلو بود

نویسنده : حمیدرضا تاریخ : 1398/12/23

باید خودت همسرتو پیدا بکنی تو دانشگاه یا محیط کار یا جاهای دیگه. اگه فکر بکنی کسی میاد یهویی یا از آسمون بیاد در خونتونو بزنه این خیال و وهم هستش تا جوونی از جوونیت لذت ببر😂👍🙋‍♂️

نویسنده : ۰۰۰ تاریخ : 1398/10/29

من که متوجه نشدم ولی قسمت وجود داره سرنوشت ادم از قبل نوشته شده ولی تغییر هم میتونه بکنه یعنی خدا تغییر بده

نویسنده : هانیع تاریخ : 1398/02/04

سلام منم متوجه نشدم بلاخره ازدواج قسمته یا؟؟خوب الان من هیچ خواستگاری ندارم شرایطمم اونقدرابدنیس وچهرمم خوبه ولی یکزره خواسگارندارم اینم ینی قسمتمه؟منکه فلسفه اینارونمیفهمم چیه..بقول دوستمون بااینکه تحصیلات داریم کفاف نکرده متنتون.باتشکر

نویسنده : مرتضی تاریخ : 1399/05/20

سلام تقریبا همون کلام امام معصوم هست که ازشون نقل شده: لا جبر و لا تفویض بل امر بین الامرین. ازدواج هم همینه. مانند بحث اختیار و جبر که کلی در موردش بحث شده

ناقص

نویسنده : آسی تاریخ : 1397/03/17

خدا موقعی ک نطفه تو شکم مادر هستی تقدیرتو مینویسه این تو قرآن اومده پس نمیشه گفت خودمون مسئولیم اگه اینطور بود ک دنیا کلا بهم میریخت همه میرفتن صددفعه عروسی میکردن درسته خدا بهمون عقل داده ک اینکارو انجام بدیم اون کارو انجام ندیم ولی خودش نظاره گره اگه خدا نخاد تو خودتو بکشی هم اونی ک میخای نمیشه

نویسنده : فوق لیسانس تاریخ : 1396/08/14

والا منم حوصلم نشد بخونمش چند خط اولش رو خوندم نفهمیدم ولش کردم

مفهوم متن به نظر من اینه که ما ادم ها توی چارچوب دنیا داریم زندگی میکنیم و برای هر اتفاق چندین راه وجود داره و انتخاب هر راه به دست خودمون رقم میخوره و اصل و سر منشع همه راه ها خواست خداونده

جواب سوالو نداده بودین.

نویسنده : پریا ۱ تاریخ : 1396/05/29

لطفا دقیق تر توضیح دهید ممنون

نویسنده : مهندس تاریخ : 1396/04/11

خیلی گنگ بود با این که تحصیل کرده ام اما اصلا قابل درک نبود