پرسش و پاسخ  /  احکام  /  احکام نماز  /  نماز جماعت

شرایط امام جماعت

سوال احتراما به استحضار می رساند شهر ما دارای یک مسجد جامع و یک روحانی ثابت که ساکن خود آن شهر و به عنوان روحانی آن محل می شناسیم هر شب نماز جماعت مغرب و عشاء در مسجد جامع ، نماز صبح و ظهر و عصر در دو مسجد دیگر شهر به امامت ایشان برگزار می شود و بنده نیز با هسرم هر شب به مسجد جامع رفته و در نماز جماعت مغرب و عشاء که ایشان به عنوان امام جماعت می باشد شرکت می کنیم. مدتی است که یکی از اعضای هیات امناء مسجد جامع هر موقع که روحانی آن محل نیامد از شخصی که دانشجو و در دانشگاه امام صادق تهران در س می خواند استفاده می کند و برای بنده و دیگر شرکت کنندگان در نماز جماعت نوعی شک و تردید به وجود آورده است که آیا می توان به فرد عادی و جوان اقتدا کرد یا خیر ؟ عضو هیات امناء مسجد دلیل صحت اقتدا کردن به ایشان را چنین اعلام می کند که چون او در دانشگاه امام صادق تهران درس خوانده و اگر حمد و سوره اش درست باشد پس نماز به جماعت خواندن اشکالی ندارد . حال سوال اینجاست به کسی که دانشجوی دانشگاه امام صادق (ع) تهران و کتابهای دینی خواندهو به نظر هیئت امناء حمد و سوره اش درست باشد کافی است و می توان به او اقتدا کرد یا خیر ؟ شرایط کسی که به عنوان امام جماعت انتخاب می شود چه چیزهایی باید باشد ؟ لطفا اگر امکان دارد در اولین فرصت جواب داده شود تا دیگر شک و تردیدی وجود نداشته باشد.

جواب

شرایط امام جماعت‏[1]

امام جماعت باید بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامی و عادل و حلال‏زاده باشد و نماز را به طور صحیح بخواند (1) و نیز اگر مأموم مرد است امام او هم باید مرد باشد (2) و اقتدا کردن بچه ممیز که خوب و بد را می‏فهمد به بچه ممیز دیگر جایز نیست (3) و احتیاط واجب آن است که امام زن نیز مرد باشد.

 (1) (فاضل:) و نیز امام جماعت باید مرد باشد حتی برای زنان بنا بر احتیاط واجب و اقتدا کردن بچه ممیز که خوب و بد را می‏فهمد به بچه ممیز دیگر مانعی ندارد.

(2) (گلپایگانی:) بلکه در غیر نماز میّت احتیاط لازم آن است که زن امامت نکند هر چند مأموم زن باشد .. (صافی:) و در غیر نماز میت امامت زن بر زنها کراهت دارد ..

 (زنجانی:) و اقتدا کردن به بچه ممیّز که خوب و بد را می‏فهمد، بنا بر احتیاط واجب صحیح نیست؛ ولی بچه ممیّز، می‏تواند در نماز جماعت شرکت کرده و اقتدا نماید و احکام جماعت هم بر آن بار می‏شود.

 (مکارم:) ولی امامت زن برای زن مانعی ندارد. و هر انسانی حلال‏زاده است خواه مسلمان یا غیر مسلمان، مگر این که خلاف آن ثابت شود.

 (سیستانی:) و صحّت اقتداء به بچّه ده ساله اگر چه خالی از وجه نیست ولی خالی از اشکال هم نمی‏باشد و عدالت این است که واجبات را انجام دهد و محرمات را ترک کند و نشانه آن حُسن ظاهر است اگر انسان اطلاع از خلاف آن نداشته باشد.

(3) (اراکی، گلپایگانی، صافی:) مانعی ندارد. [پایان مسأله‏] (خوئی، تبریزی، نوری:) مانعی ندارد، اگر چه آثار جماعت بر او مترتّب نمی‏شود.

(بهجت:) مسأله امام جماعت باید شیعه دوازده امامی، عاقل، عادل و حلال‏زاده باشد و نماز را به طور صحیح بخواند و بنا بر احتیاط باید بالغ باشد و نیز اگر مأموم مرد است، امام او هم باید مرد باشد.

مسائل اختصاصی‏

(بهجت:) مسأله 1171 عدالت معتبر در امام جماعت عبارت است از حسن ظاهر یعنی دوری جستن از گناهان کبیره به طوری که ظاهر احوال شخص به طور ظنّی دلالت کند که او بنای بر ترک گناه دارد نه آن که اتفاقاً چند روزی گناه را ترک کرده باشد. و مأموم باید این حسن ظاهر را احراز کند و اصرار بر گناهان صغیره به منزله گناه کبیره است.

با توجه به مسائل بالا اگر این جوان قرائت درستی دارد و عدالت ظاهری او هم برای شما محرز است می شود به او اقتدا کرد و سن زیاد یا کم تاثیری در این امر ندارد بلکه بلوغ امام کافی است.

[1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 791

کلمات کلیدی
امام  |  جماعت  |  شرایط امام‌جماعت  |  غیر نماز میت امامت زن  |  غیر نماز میت احتیاط  |  غیر نماز میت  |  میت امامت زن بر زنها  |