حضرت ابوالفضل(ع) و نسبت فامیلی با شمر لعنه الله

تعداد بازدید : 183188     تاریخ درج : 1396/12/13     منبع : سایت اینترنتی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی

سوال

ایا شمر ملعون با حضرت ابوالفضل (ع) نسبتی داشته و چه نسبتی؟

جواب

حادثه دلخراش عاشوراء لکه ننگی بر دامان امویان و پیروان ایشان در طول تاریخ است. در این حادثه، دردانه پیامبر و سیّد جوانان اهل بهشت، همراه با عزیزان خود، بعد از تحمّل رنج تشنگی، به بدترین و فجیع ترین شکل ممکن به شهادت رسید و خاندان گرامیش به اسیری برده شدند.از دیرباز، شبهات بسیاری به اصل واقعه عاشوراء و برخی مسائل تاریخی آن گرفته می شد که به احسن وجه توسّط علمای شیعه پاسخ داد شده است.

اخیراً برخی از مغرضین، شمر بن ذی الجوشن قاتل حضرت اباعبد الله الحسین(علیه السلام) را برادر حضرت امّ البنین، همسر دوم حضرت امیرالمؤمنین و مادر حضرت اباالفضل العباس(سلام الله علیه) دانسته اند که یکی از مقاصد ایشان از این دروغ پراکنی ها، خانوادگی جلوه دادن قیام بزرگ آن حضرت بوده است.

درباره نسبت حضرت عباس با شمر تاریخ می گوید؛ از آن جهت که مادر حضرت عباس(ع) با شمر بن ذی الجوشن هر دو از یک قبیله بودند و رسم عرب این است که به افرادی که از یک قبیله هستند و به نوعی وابستگی با هم دارند به فرزندان آنان با نگاه فامیلی نظر می کنند،

امّا منشأ این افتراء کلماتی است که تاریخ نگاران از قول شمر بن ذی الجوشن در شب عاشوراء نقل می کنند که به فرزندان ام البنین خطاب به خواهر زادگان نمود که جریان را برخی چنین نقل کرده اند: در آن شب، شمر همراه امان نامه ای به نزدیک خیمه حضرت اباالفضل العباس آمد و ایشان را با این عبارت صدا زد: «ای فرزند خواهر من! شما را امان دادم؛ خود را به کشتن ندهید و چنگ بر طاعت امیرمومنان یزید بزنید». [1]

راوی می گوید: شمر روز عاشورا در برابر سپاه ایستاد و صدا زد: خواهرزادگانم کجایند؟ عباس و برادرانش کجا هستند؟ کسی بدو پاسخ نداد. امام حسین(ع) بدان ها فرمود: «هر چند وی فردی فاسق است ولی به او پاسخ دهید». از این رو، عباس به سمت او رفت و فرمود: چه می خواهی؟ شمر گفت: خواهرزادگان! شما در امان هستید. حضرت عبّاس نیز جواب دندان شکنی به او داد و فرمود: «دست های تو شل باشد و قطع شود و خدا امان تو را لعنت کند، ای دشمن خدا! ما را امر می کنی بر اینکه برادر و سید خود امام حسین را رها کنیم و به زیر طاعت ملاعین فرزند ملاعین داخل شویم. . . ». برادران عباس نیز نظیر سخنان آن حضرت را تکرار کردند و بازگشتند.اگر شمر بن ذی الجوشن، دایی عباس بن علی(ع) بوده باشد، قاعدتا باید این ملعون را برادر سیده صاحب کرامتی چون أم البنین بدانیم درحالیکه درواقع چنین نیست.

امّا جواب این شبهه:

شمر بن ذی الجوشن و مادر حضرت عباس، هر دو از نسل «کلاب» می باشند. هر کدام با چند واسطه به «کلاب» می رسند. «کلاب» یازده پسر دارد. نام یکی از آنان «کعب» و نام دیگری «ضباب» است. حضرت ام البنین از نسل «کعب» و شمر، از نسل «ضِباب» است.

نسب ام البنین: ام البنین بنت حزام بن خالد بن ربیعه بن وحید بن کعب بن کلاب.

نسب شمر: شمر بن ذی الجوشن(جمیل) بن اعور(عمرو) بن ضِباب(معاویه) بن کلاب. حضرت عباس نوه دختری کلاب و شمر نوه پسری کلاب است. [2]

محمد بن اشعث نیز از همین حربه برای فریب حضرت مسلم استفاده کرد و به ایشان گفت: «نترس این قوم پسران عم تو هستند» (یعنی ابن زیاد و تابعان او)در حالیکه مسلم هیچ قرابتی با ابن زیاد و یاران او نداشت.

نتیجه اینکه: حضرت امّ البنین هیچ نسبت فامیلی نزدیکی با شمر بن ذی الجوشن(لعنه الله) نداشته است و با این سخن فریبکارانه خود می خواسته حضرت ابالفضل العباس را که مهمترین حامی اباعبدالله بود، به سمت خود جلب کند. حضرت عبّاس نیز جواب دندان شکنی به او داد و فرمود: «دست های تو شل باشد و قطع شود و خدا امان تو را لعنت کند، ای دشمن خدا! ما را امر می کنی بر اینکه برادر و سید خود امام حسین را رها کنیم و به زیر طاعت ملاعین فرزند ملاعین داخل شویم. . . ». [3]

پی نوشت:

[1]. سید بن طاوس اللهوف ص 87- علامه مجلسی جلا العیون ص 570.

[2]. مقتل الحسین، ص 209، سید عبد الرزق موسوی مقرم، قم، منشورات دار الثقافه والنشر، نقل از جمهره انساب العرب، 270، 265  261-

[3]. سید بن طاوس اللهوف ص 87- علامه مجلسی جلا العیون ص 570.

کلمات کلیدی
شمر  |  ام البنین(س)  |  حضرت ابوالفضل علیه‌السلام  |
لینک کوتاه :
نویسنده : مجید تاریخ : 1402/05/16

بنظرم بهتراست برای روشن شدن افکار عمومی وجلوگیری ازدسیسهای مغرضین درموضوع نسبت فامیلی وجنگهای بین امت رسوالله ص وطرفداران خاندان یزید و....در رسانهای عمومی توضیح دهیدتافرق بین حق وباطل چه دریک قوم باشد وچه در غیر آن روشن گردد افرادی هستند ازجهل وناآگاهی مردم سوء استفاده میکنند وحتی کتابهایی به مزمون اینکه اینان جنگهای فامیلی داشتندو...... ، چاپ کرده ودر دسترس عموم قرار دادند لطفا مسولین دراین امور اقدام کند باسپاس. مجید

نویسنده : جاسم تاریخ : 1402/05/11

سلام همسر دوم امام علی بعد از حضرت زهرا مگه امامه نبود؟

یا ابوالفضل العباس قمر بنی هاشم

نویسنده : پارسا تاریخ : 1402/05/01

بنظرم همش کشک فکر نان کنید خربزه آب است تمام

نویسنده : جواد دهقان تاریخ : 1402/02/13

بابی و امی و نفسی ومالی و اولادی لک الفداء یا ابا عبدالله

نویسنده : مهدی حسینی تاریخ : 1401/10/27

خواهش میکنم اگر فرزندی بنام ابوالفضل یا عباس دارید تا جایی که می توانید با او مدارا و مهر بانی کنید

نویسنده : مهدی تاریخ : 1401/06/19

احسنتم جزاکم الله خیرالجزا

نویسنده : یوسف عظیمی تاریخ : 1401/05/23

جانو مالم فدایت یا حسین

نویسنده : ب تاریخ : 1401/05/18

باسلام اگر اهل بیت برحق نبودن بعداز هزار وچهارصدسال این ایام از یاد میرفت به طوری که مابرای نزدیکانمون بعداز مدتی دیگه اون شور وحال عزاداری نداریم وفقط فاتحه می خوانیم اما برای امام حسین ویاران واهل بیت که ندیدیمشون ونسبت خویشاوندی نداریم بعداز هزاروچهارصد سال هنوز عزاداری باشکوهتر از قبل هم برگزار می کنیم السلام علیک یا ابا عبدالله

نویسنده : M.M تاریخ : 1401/05/16

به فدای مظلومیت خاندان نبوی...

باسلام.اهل بیت پیامبر رحمت ص هرگز برای ادعای خلافت و حکومت نشوریده اند آنان برای اتمام رسالت و امرخداوند میان خلایق آمده اند تا رفع تکلیف کنند.لطفا با جاهلیت و خرافات عوام فریبی دوباره داغ عاشورا را بر دل امام زمان نزنید با این حرفهای پوچ و ناآگاهانه ...علی و اولاد علی علیهم‌السلام همگی حقند وخواهندبود لعنت بر دشمنان و بدخواهان اهل بیت پیامبر...لعنت بر یزید و معاویه و ابوسفیان وشمر وعمر سعد و حرمله و بن زیاد و تابعیتش تا روز حشر

روز عاشورا مگه عباس وجود داشته؟پ داستان تاسوعا چیه🤔🤔🤔

نویسنده : ابوالفضل تاجدینی تاریخ : 1402/05/15

خدمت عزیزه دلم عرض کنم همه اتفاقاتی که شنیده اید من جمله شهادت امام ویاران عزیزشان ازصبح روز عاشورا تانزدیکی های غروب روز عاشورا اتفاق افتاده وروز تاسوعا را منتصب شده به حضرت ابوالفضل(ع) که سمبل ادب معرفت مردانگی پایداری تقوا بوده اند

نویسنده : علیرضا تاریخ : 1401/05/17

بله روز تاسوعا ب احترام مقام حضرت عباس تعطیل شده همه روز عاشورا شهید شدند

دوست عزیز هر روز از ده روز محرم مختص به یکی از شهدای به نام کربلاست روز سوم حضرت رقیه روز ششم حضرت علی اکبر و اولین جمعه ماه محرم میشه روز حضرت علی اصغر روز نهم که تاسوعا هست مختص به حضر ابوالفضل علیه السلام هست

نویسنده : حسین تاریخ : 1401/05/12

دوست عزیز جنگ ازصبح تاعصرعاشورااتفاق میفته وهمه شهدادرروزدهم محرم کشته میشوند وعصرروزدهم اسرا رومیبرند

نویسنده : علی تاریخ : 1401/05/12

حضرت عباس هم مانند دیگر شهیدان کربلا، در روز عاشورا به شهادت رسیدند. جنگ روز دهم یعنی روز عاشورا صورت گرفته. روز تاسوعا به نام حضرت عباس ع نامگذاری شده، مثل روزهای دیگه از این ده روز که هر کدام به نام یکی از آن بزرگواران نامگذاری شده.

نویسنده : سعید تاریخ : 1401/05/11

برموکلین اب فرات تابه روز قیامت مدام و المدام لعنت باد...غیرتون قوربان ابلفضل

نویسنده : .. تاریخ : 1401/05/10

روز عاشورا مگه حضرت الولفضل العباس زنده بوده؟!!😐

نویسنده : روح الله تاریخ : 1401/05/11

همه شهدای کربلا تقریبا از ظهر عاشورا تا حوالی عصر شهید شدند، اینکه دهه اول محرم هر روز به یاد یکی از اصحاب نام گذاری شده صرفا یک سنت هست که از قدیم الایام باب شده.

نویسنده : Rasol azizi1350 تاریخ : 1401/05/10

چطور مگه روز عاشورا شهید نشده

نویسنده : محمد حسین برزگر تاریخ : 1401/05/08

لعنت خدا بر شمر و آل ابوسفیان و عمر سعد و همه دنباله رو ها و تأیید کننده هایشان تا روز قیامت،

خدا لعنت کنه شمر رو

نویسنده : طاهرپور تاریخ : 1400/05/15

اجرکم عندالله

سلام. بنابر مطالعات اجتماعی و قومی و تاریخی در مورد ساختار یک اجتماع مانند یک قبیله و قوم همانطور که می دانید بعد از 1400 سال حتی در ایران و خیلی از کشورها افراد یک قوم و قبیله و روستا خودشان را نسبت به هم نزدیک و حتی فامیل می دانند هرچند نسبت به هم چند نسل از هم دور باشند و دربرابر تهدیدهای خارجی و یا درون قبیله ای موضع یکسان می گیرند حتی اگر هیچ ارتباطی به دیگر افراد قبیله نداشته باشد. حال در 1400 سال قبل این نزدیکی بین افراد قبیله بیشتر نیز بوده و بعضی از جاه طلبیها و... باعث اختلاف درون قبیله ای میشد. بنابراین نتیجه گیری این پرسش معلوم می باشد.

تشکر

نویسنده : امین تاریخ : 1399/06/08

سلام. پاسخ شما ناقص است. فقط از نسب پدری بررسی شده و نسب مادری قید نشده است. آیا هردو از یک مادر و از دو پدر نبوده اند؟