عبادت امام کاظم(ع)

تعداد بازدید : 257     تاریخ درج : 1397/06/10     منبع : پایگاه makarem.ir

سوال

خطیب بغدادی درباره عبادت امام کاظم(علیه السلام) چه روایتی را نقل کرده است؟

جواب

پاسخ اجمالی: خطیب بغدادی نقل می کند: «ابوالحسن موسی بن جعفر نزد «سندی» محبوس شد. خواهرش از او خواست تا زندانبان آن حضرت باشد؛ سندی اجازه داد آن زن متولی خدمت به حضرت شود. او وضعیت حضرت را چنین تعریف می کند: "هنگامی که حضرت نماز عشاء را به جای می آورد حمد و ثنای خدا کرده و دعا می نمود و این چنین بود تا این که شب پایان می پذیرفت. و از آن هنگام در نماز بود تا صبح شده و بعد کمی ذکر می گفت تا خورشید طلوع کند،...". خطیب همچنین نقل کرده که حضرت را به جهت عبادت و کوشش بسیار، «عبد صالح» می خواندند.

پاسخ تفصیلی: خطیب بغدادی به سندش از عمّار بن ابان نقل می کند: «ابوالحسن موسی بن جعفر نزد «سندی» محبوس شد. خواهرش از او خواست تا زندانبان آن حضرت باشد؛ زیرا او زنی متدین بود. سندی اجازه داد آن زن متولی خدمت به حضرت شود. او وضعیت حضرت را چنین تعریف می کند: "هنگامی که حضرت نمازعشاء را به جای می آورد حمد و ثنای خداکرده و دعامی نمود و این چنین بود تا این که شب پایان می پذیرفت. و از آن هنگام در نمازبود تا صبح شده و بعد کمی ذکر می گفت تا خورشید طلوع کند. آن گاه تا بالا آمدن خورشید و روز، می نشست و آمادگی پیدا می کرد و مقداری غذا می خورد، و تا قبل از زوال استراحت می نمود. سپس وضوگرفته و تا وقت عصر نمازبه جای می آورد. آن گاه به طرف قبلهمی نشست و تا غروب نمازمی خواند... و این کار همیشه او بود..."».(1)

او همچنین به سندش نقل کرده که حضرت موسی بن جعفر به جهت عبادت و کوشش بسیار، «عبد صالح» خوانده می شد. اصحاب ما روایت کرده اند که آن حضرت وارد مسجد رسول خدا(صلی الله علیه وآله)شد و در اوّل شب سجدهای به جا آورد. شنیده شد که در سجدهاش می گوید: «عظم الذنب عندی فلیحسن العفو عندک، یا اهل التقوی و یا اهل المغفره».(2) و این جمله را تا صبح تکرار می کرد.(3)

پی نوشت

(1). تاریخ بغداد، ج 13، ص 27و31، دارالکتب العلمیة.

(2). تاریخ بغداد، ج 13، ص 27و31.

(3). گردآوری از کتاب: اهل بیت از دیدگاه اهل سنت، علی اصغر رضوانی، مسجد مقدس جمکران، قم، 1385 ه.ش، ص 120.