پرسش و پاسخ  /  قرآن  /  قرائت و حفظ قرآن

آثار «تلاوت قرآن» در خانه‌

ایشان مى‌فرمايند: «خانه‌هاى خود را با تلاوت قرآن نورانى كنيد و آنها را مثل قبرستان خاموش و تاريك نكنيد، همان‌طور كه يهود و نصارى رفتار كردند كه عبادت را مخصوص معابد قرار دادند و خانه‌ها را تعطيل كردند [و در خانه‌ها خبرى نبود] پس هر خانه‌اى كه در آن زياد تلاوت قرآن شود، خير و بركت در آن زياد مى‌شود، گشايش [در مال، ثروت، دانش، محبت، قدرت و ...] در اهل خانه پيدا شده و آن خانه بر اهل آسمان نورافشانى مى‌كند، همان‌طور كه ستارگان بر اهل زمين نورافشانى مى‌كنند».

تعداد بازدید : 1167     تاریخ درج : 1398/02/29     منبع : سایت دفتر آیت الله مکارم شیرازی مدظله العالی

سوال

پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله و سلم) چه سفارشاتي درباره «تلاوت قرآن» در خانه‌ها به مسلمين فرمودند؟

جواب

پیامبر اکرم(صلى الله عليه و آله و سلم) می فرمایند: «نَوِّرُوا بُيُوتَكُمْ بِتِلاَوَةِ القُرْآنِ وَ لاَتَتَّخِذُوهَا قُبُوراً كَمَا فَعَلَتِ اليَهُودُ وَ النَّصَارَى صَلُّوا فِى الكَنَائِسِ(1) وَ البِيَعِ(2) وَ عَطَّلُوا بُيُوتَهُمْ فَإنَّ البَيْتَ إذَا كَثُرَ فِيهِ تِلاَوَةُ القُرْآنِ كَثُرَ خَيْرُهُ وَ اتَّسَعَ أهْلُهُ وَ أضَاءَ لاِهْلِ السَّمَاءِ كَمَا تُضِيئُ نُجُومُ السَّمَاءِ لاِهْلِ الدُّنْيَا»(3)؛ (پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله و سلم) مى‌فرمايند: خانه‌هاى خود را با تلاوت قرآن نورانى كنيد و آنها را مثل قبرستان خاموش و تاريك نكنيد، همان گونه كه يهود و نصارى رفتار كردند كه عبادت را مخصوص معابد قرار دادند و خانه‌ها را تعطيل كردند [و در خانه‌ها خبرى نبود] پس هر خانه‌اى كه در آن زياد تلاوت قرآن شود، خير و بركت در آن زياد مى‌شود، گستردگى و گشايش [در مال، ثروت، دانش، محبّت، قدرت و ...] در اهل خانه پيدا شده و آن خانه بر اهل آسمان نورافشانى مى‌كند، همان‌گونه كه ستارگان بر اهل زمين نورافشانى مى‌كنند.

شرح حديث:

رابطه خلق با خالق، زمان و مكان مخصوص ندارد. قرآن مجيد مى‌فرمايد: «سَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَ أصيلاً»(4)؛ (صبح و شام به ياد خدا باشيد) كنايه از اينكه هميشه به ياد خدا باشيد؛ مثل اينكه در عرف مى‌گويند آيا به ياد فلانى هستيد؟ در پاسخ گفته مى‌شود: صبح و شب، يعنى هميشه به ياد او هستم. پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله و سلم) مى‌فرمايد: «جُعِلَتْ لِىَ الأَرْضُ مَسْجِداً وَ طَهُوراً».(5)

از نظر اسلام ارتباط خلق با خالق، مخصوص مساجد و معابد نيست. روايت مى‌فرمايد خانه‌هايتان از نور تلاوت قرآن تاريك نباشد. قرآن تلاوت كنيد و گوش اهل خانه را با تلاوت آن آشنا سازيد تا كم كم معناى آن را بفهمند و در آن انديشه كنند. تلاوت قرآن نبايد فقط مخصوص جاى خاصى باشد. تلاوت قرآن در منزل سه اثر مهمّ دارد:

1. خير و بركت زياد شده و نورانيّت، روحانيّت، صفا و صميميّت در خانه پيدا مى‌شود.

2. باعث گشادگى و گستردگى مال و ثروت و وسعت فكرى و سعه صدر و گشايش در روزى است.

3. اين خانه، ستاره‌اى براى فرشتگان آسمان مى‌شود كه نظير اين حالات را در احوال حضرت زهرا(عليها السلام) مى‌خوانيم كه: «وقتى در محراب مى‌ايستادند نور از محراب عبادت ايشان به آسمان‌ها تابيده مى‌شد و فرشتگان مى‌پرسيدند كه اين نور از كجاست؟ خطاب شد: اى ملائكه من، به محراب فاطمه نگاه كنيد». هر جا قرآن زنده شود عاطفه، صميميّت، وحدت، صداقت و امانت هست و وقتى قرآن از ميان مردم برچيده شود، تمام ارزش‌هاى اخلاقى برچيده مى‌شود.(6)

پی نوشت:

 (1). جمع كنيسه به معناى معابد يهود و گاهى به معناى كليسا و گاهى به معناى مطلق معبد آمده است.

(2). جمع بيعه و به معناى كليساست.

 (3). الكافي، كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، آخوندى، محمد، دار الكتب الإسلامية، تهران، ‏1407 قمری، چاپ چهارم، ج 2، ص 610، باب (البيوت التي يقرأ فيها القرآن).

(4). سوره احزاب، آيه 42.

(5). الخصال‏، ابن بابويه، محمد بن على‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، انتشارات اسلامى، قم، 1362 شمسی، چاپ اول‏‏، ج 1، ص 292.

(6). گردآوری از کتاب: مشكات هدايت‏، مكارم شيرازى، ناصر، تهيه و تنظيم: مكارم، مسعود، حامدى، محمد رضا، مدرسه امام على بن ابى طالب(علیه السلام)، قم‏، 1385 شمسی، چاپ اول‏، ‏ص 97.

کلمات کلیدی
قرآن  |  تلاوت قرآن  |  خانه  |