پرسش و پاسخ  /  عقاید  /  مسائل متفرقه اعتقادی  /  لعن و نفرین

نفرین کردن انسان

اگر با انگیزه دینی کسی را نفرین کند، هیچ محذور و اشکالی ندارد، مثلاً به خاطر این که کسی به پیشوایان دین ظلم کرده است و یا کسی که حقیقتی را عمداً و بدون عذر شرعی انکار کرده و یا بر علیه عقاید مذهبی و دینی فعالیت تخریبی انجام دهد و عقاید مردم را نسبت به باورهای الهی و قرآنی عمداً و عملاً، به عنوان دین ستیزی و امثال آن دچار تزلزل نماید، در این گونه موارد نه تنها لعن و نفرین و دعای بد کردن در حق آنها محذوری ندارد، بلکه مستحب هم می باشد.

تعداد بازدید : 91441     تاریخ درج : 1399/06/31     منبع : نرم افزار پاسخ

سوال

آیا لعن و دعای بد کردن در حق انسانی دیگر, مستجاب می شود؟

جواب

در ابتدا باید گفت: انگیزه ها و عواملی که موجب می شود یک انسان در حق کسی دعای شر بکند و او را لعن و نفرین نماید، متفاوت است. لذا به حَسَب موارد، صحت و عدم صحت نفرین و استجابت و عدم استجابت آن نیز فرق خواهد کرد که به سه مورد اشاره می شود:

1. اگر با انگیزه دینی کسی را نفرین کند، هیچ محذور و اشکالی ندارد، مثلاً به خاطر این که کسی به پیشوایان دین ظلم کرده است و یا کسی که حقیقتی را عمداً و بدون عذر شرعی انکار کرده و یا بر علیه عقاید مذهبی و دینی فعالیت تخریبی انجام دهد و عقاید مردم را نسبت به باورهای الهی و قرآنی عمداً و عملاً، به عنوان دین ستیزی و امثال آن دچار تزلزل نماید، در این گونه موارد نه تنها لعن و نفرین و دعای بد کردن در حق آنها محذوری ندارد، بلکه مستحب هم می باشد.

به همین جهت در زیارت عاشورا نسبت به کسانی که به پیامبر _ صلّی الله علیه و آله _ و خاندان او ظلم کرده اند لعن و نفرین شده و از مؤمنین خواسته شده که با خواندن آن زیارت آن ستمکاران را لعن نمایند.

این لعن و نفرین ها از طرفی اعلان موضع و اظهار تنفر و بیزاری از دشمنان دین است تا چهره زشت آنها بر جهانیان معلوم شود و این خود یکی از محورهای اساسی ارتباطات در دین اسلام می باشد که در فروع دین از آن به تَبَرّی تعبیر شده است.[1] از طرفی این لعن و نفرین ها بر عذاب ظالمین خواهد افزود و آتش جهنم را بر آنها سخت تر و شعله ورتر خواهد نمود.

البته این لعن و نفرین ها فقط در زیارت ها نمی باشد. بلکه در قرآن هم ، خداوند در مورد کفار معاند چنین می فرماید:

اولئک یلعنهم الله و یلعنهم اللاعنون.[2] «کافران را خدا لعنت می کند و لعنت کنندگان هم لعنتشان می کنند».

و در جایی دیگر می فرماید:

«کسانی که کافر شدند و در حال کفر مردند. لعنت خدا و فرشتگان و تمام مردم بر آنان باد».[3]

2. اما اگر دعای بد و لعن و نفرین نسبت به کسی بر اساس انگیزه های نفسانی باشد و از روی بدخواهی بی مورد و کینه و حسادت و سایر عوامل و امور نفسانی صورت گیرد، بطور یقین ناصواب است و اسلام هرگز آن کار را تأیید نمی کند و در روایاتی از امام باقر _ علیه السلام _ آمده است که ایشان فرمودند:

«چون لعنت از دهان شخصی بیرون آید میان او و آن شخص که به او لعنت شده تردد می کند اگر آن شخص مستحق لعن باشد به او تعلق می گیرد و اگر نباشد به صاحبش بر می گردد».[4] البته بعضی از دعاهای بد و چشم زخمها و شرور هستند که دامنگیر انسان می شوند، زیرا هر چیزی اثر خاص خودش را دارد و اگر تأثیر هم بگذارد و ناحق باشد شخص دعا کننده نزد خدا مسؤول است.

3. بعضی انسانها هستند که نفرین آنها بدون تردید مستجاب می شود و در روایات به آنها اشاره شده است و آنها کسانی هستند که ظلم به آنها شده و مظلوم واقع شده اند.

پیامبر گرامی اسلام _ صلّی الله علیه و آله _ می فرمایند:

«از دعای مظلوم بترسید چون که او با دعا حق خویش را از خدا می خواهد و خدا حق را از حق دار دریغ نمی دارد».[5]

در جایی دیگر می فرماید:

«از نفرین مظلوم بترسید، زیرا نفرین وی بر ابرها می رود و خداوند می گوید: بعزت و جلال من سوگند که تو را یاری می کنم، اگر چه پس از مدتی باشد».[6]

آری! آه مظلوم خانمان سوز است، حتی اگر کافر باشد، چرا که پیامبر _ صلّی الله علیه و آله _ می فرمایند:

«از نفرین مظلوم بترسید اگرچه کافر باشد، زیرا در برابر نفرین مظلوم پرده و مانعی نیست».[7]

نتیجه:

بنابر آنچه گفته شد این چنین نیست که دعای بد و لعن و نفرین همیشه صحیح باشد و مورد اجابت واقع شود. بلکه باید نفرین کننده یا شخصی باشد که مظلوم واقع شده و حقی به گردن دیگری داشته باشد و به انگیزه حق طلبی نفرین کند و یا نفرین شونده از کسانی باشد که دین اجازه لعن آنها را داده باشند. در این صورت است که خداوند تضمین کرده که نفرین مورد اجابت واقع خواهد شد.

پی نوشت:

[1]. و چون ما مأمور به تبری از دشمنان هستیم و اطاعت از فرمان شارع از سنخ عبادات است، لذا دعای مؤمن موحد مستجاب است.

[2]. بقره: 159.

[3]. بقره: 161.

[4]. اصول کافی، تهران، نشر فرهنگ اهل بیت، بی تا، ج2، ص 65، باب الساب، حدیث 7.

[5].  نهج الفصاحه، نشر جاویدان، حدیث 35، ص 7.

[6]. نهج الفصاحه، حدیث 36، ص 8.

[7]. نهج الفصاحه، حدیث 48.

کلمات کلیدی
نفرین  |  لعن  |
لینک کوتاه :
نویسنده : فرشته کمره ء تاریخ : 1402/10/14

دخترم با شوهرش زندگیم را نابود کردند از هیچ ظلمی در حقم دریغ نکردند به حق افوض امری الله ک خدا وند جل جلاله سزایشان را بدهد.

نویسنده : محی تاریخ : 1402/10/10

من با یه خانومی صیغه دوساله بودیم تو‌مدتی که محرم بودیم بهم خیانت کرده وبا مردی که زن داشته رابطه داشته. البته من آخرای مدت صیغه فهمیدم یعنی ده روز مونده بود تموم شه. الان بهش عاشقم از یادم نمیره نمیدونم عاشقم یا چی. نفرین کردم به حق پنج تن این قلبمو تیکه تیکه کرد. من اخه چی کم گزاشتم. خیلی ازم سوع استفاده کرد البته میگفت دوسم داره. چیکار کنم کمکم کنید. حتی زده بسرم خدا جواب نده خودم جوابشو بدم

نویسنده : شباهنگ تاریخ : 1402/11/03

براتون از خداوند رحمان و رحیم آرامش قلبی می‌خوام که به یقین برسید چنین آدمی ارزش عشق و زندگی که هیچ، حتی ارزش انتقام و تبعات بعدیش براتون رو نداره! و خدا دوستتون داشته که به موقع از زندگیتون حذفش کرده و ذاتش رو به شما نشون داده، قطعا همون خداوند به وقت حساب و حکمت خودش، این نامردی در حق شما رو براش جبران خواهد کرد...

نویسنده : محدثه تاریخ : 1402/08/27

سلام من یک دوستی داشتم که پدرش مارا به دلایلی از هم جدا کرد من پدرش را خیلی نفرین کردم ولی نفرین مرگ نکردم و بعد یک ماه برادر و زنش در جاده شمال تصادف کردن و مردن و دوتا بچه شون مونده ایا ممکن است نفرین من باشد ولی من الان عذاب وجدان دارم و پشیمانم

نویسنده : ایدا تاریخ : 1401/08/30

سلام، من با اقایی صیغه محرمیت خوندیم و تا سه سال دیگه همسر همیم، اما پدر اقا مجبورش کرده منو ترک کنه در حالیکه همسرش هستم، کلی تهمت زدن به من و ظن های بدی زدن، همسرم دائما گریه میکنه و میگه کاش بمیرم برا مظلومیتت، اما به خاطر خانوادش خیلی کم میاد پیش من همیشه تو قنوت نماز شبم برا خانوادش دعا میکردم میخوام بعد از این، بعد از استغفار برای 40مومن، اونا رو لعنت کنم که همسرم و ازم دور کردن و نمیزارن بیاد دیدن من ایا من در جایگاه مظلوم و پدرشوهرم در جایگاه ظالم هست؟! ایا کارشون که یک زوج و از هم محروم کردن ظلمه؟!

سلام ذوقی که صیغه محرمیت خوانده اید ...هر فردی شما را از هم جدا نماید بزودی اتفاق خیلی بدی برایش خواهد افتاد ....ولی شوهر شما هم بی تقصیر نیست بی عرضه و ترسو بوده .....باید در هر صورت نفقه خرج روزانه بدهد اگر نمی‌دهد ومیگو ندارم ومعتاد هم نیست باید برود کار کند خرجی بدهد ....اگر ندهد دنبال سو استفاده بوده

نویسنده : سمانه تاریخ : 1401/02/18

مجازات کننده خداس ظالمین به خداوند واگزارکنیم گردن کلفت هم باشه زورش به خدانمیرسه به شرطی ما خودمن ظالم نباشیم

اتفاقا باید در مقابل ظالم ، ظالم و گردن کلفت باشیم. نه حضرت محمد ص و نه هیچ کدوم از 14 معصوم ع و نه حضرت ابوالفضل عباس ع هرگز در مقابل ظالم نه سکوت کردند و نه مظلوم بازی در آوردند هرچند همه ما میتونیم چقدر مظلوم بودند این بزرگواران. همیشه باید جلوی ظالم وایستیم و مبارزه کنیم. ما وسیله خداییم قرار نیست خدا فرشته بفرسته به کمکتون. به عنوان شیعیان این وظیفه خودمان هست.

نویسنده : amaski تاریخ : 1401/01/28

اگر نفرین وفحش بر ظالم نمی بود.مظلومان تخلیه نمی شدند. و فوت می کردند

نویسنده : فرناز تاریخ : 1400/11/26

چه خاله ای باورم نمیشه

نویسنده : علیرضا تاریخ : 1400/08/18

من یه هدفون خریده بودم اونم با پول کادو هایی که از تولدم که تازگی بوده بهم دادن کلا ۳ یا ۴ روزه خریدمش بعد خالم سر اینکه چرا سر و صدا کردیم عصبی بود (البته خالم یه مدت کوتاهی ۷ست پیش ما زندگی می‌کنه ما هم پیش مادربزرگم و اینکه خالمم تازه بچه دار شده ۴ ماهشه بچه اش خیلی اذیت می‌کنه و اصلا نمی‌خوابه میریم تو اتاق میگیم بده بقلش کنم راه ببرمش شاید بخوابه یا حداقل خسته شه اذیت نکنه ولی اون با داد می‌گفت برید بیرون بعد من رفتم گاز رو تمیز کنم حواسم نبود دستم رو گذاشتم جایی که قوری و کتری روش بود و دستم سوخت من داد نزدم و فقط اون تیکه فلزی که اسمشو رو نمیدونم ول کردم رو زمین و بعد مادربزرگم ب مامانم گفت برو یه بیار مامانم گیج شد و یکم دور خودش چرخید مادربزرگم داد زد برو به بیار بعد و سر و صدای ما اینجا بود) بعد خالم اومد جلو در آشپزخونه و گفت بچه خوابه بعد رفت من فکر کردم رفت تو اتاق خودش بعد یهو دیدم یه چیز نارنجی رنگ با سرعت خیلی پرت شد سمت یخچال منم دستم زیر شیر آب بود (,و من ۱۳ سالمه یه بچه ای هستم که به اتفاق ها حساس هستم) من ترسیدم یه لحظه بعد ددقیق نگاه کردم دیدم هدفون منه که دیدم ش

نویسنده : محمدرضا تاریخ : 1400/08/06

انسان یه موجود کم تاقتی هست خدا صبرش زیاده اگه هرظلمی هم بهتون شد صبر کنید اونوقت ببینید خدا چه برسر طرف میاره والا همه ما بدبخت هستیم بهمون ظلم میشه اگه یه کم صبر کنیم به نظر من خدا خوشحال میشه دهن طرفو مورد اثابت قرار میده من هرجا میرم کارمیکنم پولمو میخورن نمیدن در حالی که با جون ودل هم کارمیکنم از سادگیم سو استفاده میکنن من حق خودمو میبخشم ولی خانمم نمیبخشه خداشاهده خدا درعوضش بهم میده طرف هم میگایه بیست ملیون سی ملیون حقمو میخورن نمیدن چندتاش مرده مرگ بد هم کردن ماهها تو کما سعی کنید اگه نمیتونین بگذرین واگداربه خدا کنید نفرین نکنید چون خدا مصلحت ما رو بهتر میدونه بگین این ظلم من کرد نمیبخشم هرجور خودت صلاح میدونی اوف قیامت میکنه واستون

نویسنده : علی تاریخ : 1400/07/21

علی لعنته الله علی القوم الظالمین

اما منکه فعلا اینهمه ظلم دیدم همه اوناسرجاشون هستن وحالشون خوبه وهرروز گردن کلفتترم میشن

سلام من چی بگم نفرین نمی کنم اما واگذار شون به خدا

منو اذیت کردن به ناحق پشت سرم بدگفتن ، چند سال حرص خوردم تب کردم و صبر کردم ولی یه شب نفرین کردم نفرینم گرفت و دسته جمعی مردن پشیمون نیستم و هیچوقت نمیگذرم ازشون

نویسنده : ش تاریخ : 1400/06/07

مامان من کلا اهل نفرینه و این خیلی بده .. حتی وقتی دخترای خودش دوار مشکل میشن ذوق میکنن که نفرین من بود که گرفت

نویسنده : مریم کیانمهر تاریخ : 1400/06/04

من مظلوم واقع شدم و به من تهمت زده شد منم که جگرم سوخته بود داد زدم و نفرین کردم که خدایا یکی دستاشو بزن و متاسفانه این اتفاق افتادوقتی در حال کار کردن با ابزار بوده دست چپش از بین رفت اما فردای اونروز هم دست چپ من برید و هم دست همسرم و خونریزانی شد متاسفانه نفرین توان هم داره هرکس نفرین میکنه صدقه هم برای خودش و خانوادش بگذاره

روایت داریم نفرین خوب نیست مگر در حق دشمنان اهل البیت علیهم‌السلام باشه نفرین به شکل پرنده ای میشه و به دور سر طرف که نفرینش کردید میخورد و اگر مستحق چند درصد باشد همان اندازه میخوردو بقیه اش بر میگردد به خود شخص نفرین کننده میخورد

نویسنده : حسین چمنی تاریخ : 1399/09/24

جانبازکشاورزیم که با کسی معامله ای کردم و در آن خدا 1عوقرآن را شاهد وناظر قرار دادیم لکن مع الاسف او خیانت کرد و با قول کذب و از سادهگیم مکروحیله کردوحال میگوید:قرآن و خدا اعتقاد ندارد!!حال نمیدانم چه کنم وچه نفرین مجربی کنم لطفا راهنمایی کنید،همانندش راندیده بودم وباخیل یها کرده ودارای سوپیشینه بسیار بدی میباشد.

نویسنده : یا مهدی تاریخ : 1401/02/18

سلام ، بنظرم نفرین نکنید بهتره ،براش اول از خدا هدایت بخواهید تا شاید هدایت شود .